• Premiera maja to FLANDERS, czyli flamandzki red ale. Długo kazał na siebie czekać, bo aż rok spędził w dębowych beczkach po czerwonym winie. Pochodzi z Flandrii, znany jako burgund Belgii, jest najbardziej winnym ze wszystkich stylów piwa Ma 7% alkoholu, 16,5% ekstrakt. Warzony był z...

  • Koźlak to jasne piwo, dolnej fermentacji. To nasza marcowa permiera. Ma bursztynowy kolor a w aromacie czuć wyraźne nuty słodowe, skórkę od chleba, tosty, rodzynki i orzechy. W smaku przyjemna i wyrazista podbudowa słodowa, trochę skórki chlebowej i karmelu. Niska goryczka, krągłe i łagodne. Ma...

  • Jest ich dwóch – obydwoje wysocy i w okularach. Zdarza się dość często, że mylicie ze sobą Michała i Romka. A przecież to dwa zupełnie inne charaktery… Chłopaki lubią też inne piwa. W Przystanku nauczyliśmy się już bezbłędnie rozpoznawać, który z naszych piwowarów odpowiadał za...

  • To piwo “starzone” w beczkach po Chardonnay z Francji, leżakowane w Polsce, chmielone Citrą z USA i Nelson Sour Wine z NZ trafiło na nasze półki. W aromacie cytrusy i dojrzałe brzoskwinie, delikatny przyjemny zapach wina. W smaku wytrawne, goryczkowe i bardzo bardzo owocowe. Niepasteryzowane....

  • Nasi piwowarzy przygotowali nowy gatunek piwa. To znany już w Przystanku Tleń porter w nowej odsłonie. Zobaczcie jak smakuje wędzony Porter ze śliwką i z czego jest.

  • Jesienne premiery nowych styli uwarzonych w Browarze Przystanek Tleń zaskakują. W tanki trafiły norweskie drożdże, piwa trafiły do beczek po tequili, pojawiła się brut ipa w dwóch odsłonach. Do kooperacji Michał Semrau i Romek Pękała zaprosili innych piwowarów. Skąd biorą się inspiracje do nowych receptur?...

  • W listopadzie Browar Przystanek Tleń znów trafił na podium. Podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych (Polish Craft Beer Competition) wygraliśmy dwa srebrne medale i jeden brąz. Dwa srebrne medale trafiły do rąk naszych Piwowarów za Sour Passionfruit Wild Ale Rum Barrel Aged (w kategorii “wood & barrel...

  • Nowość, która świetnie pasuje do drugiej połowy upalnego lata w browarze Przystanek Tleń. Styl, który pochodzi z USA, z regionu zwanego Nową Anglią, w skład którego wchodzi również stan Vermont, stąd nazwa. Czasami można spotkać się także z określeniem New England IPA. To piwo jest...

  • Browar Przystanek Tleń po raz kolejny od kuchni. Jak wygląda leżakownia browaru? Co się w niej dzieje? Ile piwa mieści się w tankofermentatorach? Jak długo “robi się” piwo? I przede wszystkim – czemu tam jest tak zimno?! Michał Semrau opowiada o tym, co w leżakowaniu...

  • Hibiskus razem z Anią Semrau (i mnóstwem piasku w bagażu) przyjechał prosto z Sudanu. Białe i czerwone kwiaty przygarnęli Romek Pękała i Michał Semrau. Oczywiście dodali je do piwa i doprawili chmielem Citra. Piękny rubinowy kolor, hibiskus i cytryny w aromacie, wytrawny smak. Idealne piwo...

  • Warzelnia browaru Przystanek Tleń jest miejscem gdzie zaczyna się cała magia. Serce browaru – miedziane kadzie – stoją w głównej sali restauracyjnej. Ile piwa można uwarzyć jednorazowo? Ile trwa warzenie piwa? O procesie warzenia i dalszej drodze przyszłego piwa opowiada Romek Pękała.

  • Polski Pale Ale jest piwem jasnym, górnej fermentacji, uwarzonym przy użyciu czterech różnych zbóż: jęczmienia, pszenicy, żyta i owsa oraz mnóstwa szyszek tradycyjnych odmian polskich chmieli: Iunga i Puławski. Aromat kwiatowy, delikatnie ziołowy, trochę sosny i truskawki. W smaku delikatna, przyjemna goryczka – krótka i...

  • Nasze piwa Porter Rum BA i Cherry Sour Wild Ale zdobyły odpowiednio srebro i brąz na najważniejszym konkursie piwowarskim w Polsce – Kraft Roku. W międzynarodowym konkursie zgłoszonych było ponad 500 piw w 40 kategoriach. Emocje były ogromne, a kiedy odczytano nasze piwa odebrało nam...